Saturday, February 2, 2008

Kari Ayam Ala India.

Masakan ini boleh buat 2 hidangan.

Bahan bahannya.

1 ekor ayam dipotong kecil dan gaol dengan sedikit serbok kunyit dan 1 sudu teh garam.
2 labu bawang besar dipotong dadu.
5 ulas bawang merah, 3 ulas bawang puteh dan 1" halia. Semuanya di mayang halus.
2 kampet kecil rempah kari ayam..
Asam jawa sebesar telor ayam kecil dan 1 sudu besar garam kasar.
1 keping kecil gula melaka.
3 biji kentang dipotong kecil.
2 biji terong, 2 batang karot dipotong memanjang.
100 gm. bunga kubis dipotong dan 3 biji lada hijau.
1/2 cawan tomato sos, 1/ cawan cilli sos.
1 cawan kacang dall direbus sampai hancor.

Penumis.

1 sendok minyak.
1 kuntum bunga lawang, 1 sudu kecil biji sawi, 1 sudu kecil jintan puteh dan 1/2 sudu halba.
3 pelepah daun kari.
2 sudu besar gula.

Cara memasak.

Panaskan minyak dan masok rempah penumis ,daun kari dan goreng sekejap. Masokkan gula dan goreng sampai merah.
Masokkan bahan yang dimayang, lalu digoreng dan masok 1 cawan air.
Asam jawa dicampor dengan 1 cawan air dan ditapis.
Rempah dimasok dalam bahan penumis dan air asam jawa. Biar mendideh sampai naik minyak.
Masokkan ayam dan ubi kentang dan tambah 3 cawan air.
Biar mendideh sampai ayam empok . Gula melaka dan garam masok sekali.
Angkatkan ayam bersama sedikit kuah dan masok dalam periok yang lain.
Dalam periok asal masokkan dall yang sudah dimesin dan biar ia mendideh.
Tambah sayor sayor yang sudah dipotong dan juga garam dan gula jika perlu. Bila masak angkat.

Balek kepada ayam tadi, masokkan bawang dadu dan sos tomato dan sos cilli dan balek balek sampai gelegak dan pekat.

No comments: